Küresel piyasalarda ABD’nin Suriye saldırısı, yatırımcıların güvenli liman varlıklarına akın etmesine neden oldu.

Finans piyasaları, ABD’nin bu sabah Suriye rejimine yönelik düzenlediği füze saldırısının ardından sarsılırken, jeopolitik endişeler yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara akın etmesine neden oldu.

Volatilite, ABD Başkanı Donald Trump yönetimince ilk kez böyle bir askeri harekatın düzenlenmesi ile birlikte, operasyon sonrası sıçrama yaptı. ABD endeks vadeli kontratları düştü ve Japonya hisse senetleri kısa süreliğine kazançlarını geri verdi. Güvenli liman niteliğindeki yen ve altın yükselirken, Petrol  değer kazandı. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi düştü. ABD, Esad rejiminin kimyasal silah kullanarak çok sayıda sivilin ölümüne yol açmasından iki gün sonra bu harekatı düzenledi. Suriye’nin kimyasal gaz ile yüzlerce sivili öldürmesi tüm dünyada tepki çekerken, Trump bu saldırıyı “insanlığa hakaret” olarak değerlendirdi.

Sydney’de AMP Capital Investors yatırım strateji müdürü Shane Oliver, “Harekatın bu kadar çabuk olması şaşırtıcıydı ve nedenle piyasadaki bu riskten kaçınma hareketini görüyoruz,” dedi ve “Eğer Suriye’deki bu gerginlik ABD’nin daha fazla müdahil olması ile birlikte artmazsa, piyasalardaki etkisi muhtemelen uzun süreli olmaz” şeklinde görüş bildirdi.

Saldırı kararı, seçim kampanyasında Orta Doğu’daki anlaşmazlıklara çok fazla müdahil olduklarını söyleyerek önceki başkanları eleştiren Trump için bir dönüşü işaret ediyor. Bu harekat ayrıca, uluslararası topluluğun uyarılarına rağmen son haftalarda bir dizi balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore’ye karşı ABD yönetimin alacağı tutum konusundaki belirsizlik ortamında düzenlendi. Güney Kore wonu dolar karşısında cuma günü değer kaybetti.

abd`nin suriye saldirisi tum piyasalari sarstiPrincipal Global Investors’ın CEO’su Jim McCaughan, yaptığı değerlendirmede, “Güvenli liman niteliğindeki varlıklara talep, bir şeylerin yanlış gittiği her durumda hemen geliyor. Eğer bu Suriye rejimine karşı cerrahi bir müdahaleye dönüşürse, piyasanın bunun üstesinden geleceğini ve yeniden toparlanacağını düşünüyorum” şeklinde görüş bildirdi.

Bu gelişmelerin yanında, piyasalarda dikkatler bugün ABD’de TSİ 15:30’da açıklanacak olan Mart ayı tarım dışı istihdam verisine çevrilecek. Bu hafta açıklanan güçlü özel sektör istihdam ve zayıf oto satış verileri ABD ekonomisine ilişkin karışık sinyaller gönderdi. Fed’in bu hafta açıklanan Mart ayı toplantı tutanaklarının, 4.5 trilyon dolara ulaşan Fed bilançosunun bu yıl daraltılmasının planlandığını göstermesi, son 10 yılda piyasaya rekor miktarda para enjekte edilmesi stratejisinden geri dönüleceğini işaret ediyor.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında, erken saatlerdeki yüzde 0.2’lik kaybını geri aldı ve yüzde 0.4 yükselerek Tokyo saati ile 12:23’te 110.40 seviyesine tırmandı. Japonya para birimi haftayı yüzde 0.9 kazançla geçmeye yöneldi.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi. Avustralya doları yüzde 0.2 düştü ve bu haftanın kaybını yüzde 1.3’e genişletti.

*Güney Kore wonu yüzde 0.6’ya kadar çıkardığı kaybının bir kısmını gri aldı ve yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Türk Lirası yüzde 0.5 düşerken, Meksika pesosu yüzde 0.4 geri çekildi.

0