İş dünyasına yönelik devam eden FETÖ soruşturmaları nedeniyle yanlış kişilere kredi vermek istemeyen bankalar frene bastı.

İş dünyasında FETÖ ile bağlantısı bulunan şirket ve patronların soruşturması sürerken, bu durum bir yandan da ticaret hayatını olumsuz etkiliyor. Yanlış kişi ya da şirkete kredi vermek istemeyen bankalar frene basıyor, sigorta şirketleri kimin hasarını ödeyeceğine karar veremiyor

İş dünyasında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantısı bulunan şirket ve işadamlarına yönelik soruşturmalar tam gaz sürerken, fotoğrafın tam anlamıyla ortaya dökülememesi bankacılıktan sigortacılığa ve reel sektöre kadar iş hayatında ciddi karmaşaya da yol açıyor. Bilindiği gibi, şu ana kadar birçok şirket ve şirket sahibi FETÖ ile bağlantılı oldukları duyumlarıyla soruşturmaya uğradı.

Başta İstanbul Ticaret Odası olmak üzere, MÜSİAD ve İzmir Ticaret Odası gibi birçok iş dünyasına ait sivil toplum kuruluşları kendi içlerindeki FETÖ bağlantılı kişi ve kurumları ayıklamak için harekete geçti. Ancak hükümetin ilgili birimlerinin özellikle bankacılık ve sigortacılık sektörüne henüz tam anlamıyla bir kişi ve şirket listesi vermemesinin günlük ekonomik hayatta önemli sıkıntılara yol açtığı iddia ediliyor. Reel sektör temsilcileri, bankaların firmalara DBS denilen kredi limitlerini açmadıklarını, yüzde 70’i ödenmeden yeni çek defteri vermediği yönünde serzenişte bulunuyor.

Konuyu sorduğumuz banka yöneticileri ise OHAL döneminde olunduğunu hatırlatarak, “Hangi şirketin ya da kişinin FETÖ ile tam bağlantısı var henüz bilemiyoruz. Örneğin, şirkette sorun görünmüyor ama şirket ortaklarının durumunu bilemiyoruz. Sorduğumuz yetkili kurumlar da henüz tam anlamıyla bize yanıt vermiyor. Bireysel kredi ve kredi kartlarında nasıl hareket edeceğimizi de tam anlamıyla bilemiyoruz. Görevden uzaklaştırılan bir sürü kişi neticede kredi kartı sahibi.

Bir şekilde bireysel kredi kullanmış. Bu hassasiyet nedeniyle günlük ticarete yansıyan sıkıntılar yaşanıyor” yorumunda bulunuyor. Benzer durumun sigortacılıkta da söz konusu olduğunu belirten bankacılar, “Hem şirketlerde hem de bireylerde sigortalar kime hasar ödeyip ödemeyeceğini tespit etmekte zorlanıyor. Günlük ticareti sıkıntıya sokan bu durum bir an önce normalize olmalı” diyor.

0