Asya piyasalarında yılın ilk işlem günü sert düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul’da kayıp yüzde 2’yi aştı. Dolar/TL ise, 2,95 TL’nin üzerini gördü.

Çin’de borsalarda yüzde 7’ye yakın düşüşler görüldü. Çin’de yaşanan sert düşüşlerin etkisiyle borsada işlemler durduruldu.

Çin’in gösterge endeksi CSI300’de 2016 yılının ilk seansında düşüşün yüzde 7’ye varmasının ardından işlemler günün geri kalanında durduruldu. Hisselerdeki satışlar, Çin’de imalatın üst üste 10’uncu ay daraldığını gösteren verilerin ülke ekonomisinin 2016’ya daha istikrarlı gireceği beklentilerine darbe vurmasıyla hızlandı.

Ayrıca yatırımcılar geçtiğimiz yaz yaşanan piyasa çöküşü sırasında belirli şirketlerin en büyük hissedarlarına yönelik uygulanan hisse satış yasağının sona ereceği tarihin yaklaşmasıyla ellerindeki hisseleri çıkarıyor.

BORSA İSTANBUL SERT DÜŞTÜ

Borsa İstanbul, Çin imalatında üst üste onuncu ay daralmanın yaşandığını gösteren veriler ve Suudi Arabistan-İran geriliminin artması üzerine yurtdışında yaşanan satışlara paralel olarak güne negatif başladı. BIST 100 endeksi yılın ilk işlem gününe yüzde 1,46 düşüşle 70 bin 677 puandan başladı.

Borsa İstanbul saat 10.28 itibarıyla 1476 puanlık düşüşle 70 bin 250 puandan işlem görüyor. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,06 oranında değer kaybetti.

Şeker Yatırım günlük borsa yorumunda, “Çin’de beklentilerin altında kalan imalat sanayi verileri ve İran ile Suudi Arabistan arasında artan gerilim Asya borsalarının yıla sert satışlar ile başlamasına neden oldu” denilirken, borsanın güne satıcılı bir başlangıç yapılmasının beklediğini ifade edildi.

yilin ilk gunu piyasalar karisti !DOLAR/TL YÜKSELİŞTE

Suudi Arabistan-İran gerginliği ve olumsuz Çin verisi ile dolar/TL yeni yıla yükselişle başlarken, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından 2,95 TL’yi aştı.

TL 2015 yılını dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybı ile tamamladı ancak ekonomisi emtia ihracatına dayalı benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir miktar daha iyi bir performans göstermiş oldu.

JAPONYA İKİ BUÇUK AYIN DİBİNDE

Avustralya, Japonya ve Güney Kore ile Hindistan’da da borsalarda düşüşler görüldü. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.6 düşerek iki buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi.

Borsalarda sadece enerji hisselerinin yükseldiği, bunun da petroldeki hafif rallinin etkisi olduğu belirtildi.

NEDEN DÜŞTÜ?

Analistlere göre Çin borsalarında yaşanan ‘Kara Pazartesi’nin birden fazla nedeni var.

Bunların başında haftasonu açıklanan ve beklentilerin altında kalan imalat rakamları etkili.

Çin’de imalat sektörü PMI 10 aydır 50 puanın altında seyir ediyor.

Çin’de Caixin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI),  Aralık ayında da 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret etti. Son 10 aydır 50 puan seviyesinin altında gerçekleşen PMI Aralık ayında, Kasım ayındaki 48,6 puanın altına  inerek 48,2 puan oldu.

YUAN DOLAR KARŞISINDA 5 YILIN DİBİNDE

Çin Yuanı, Nisan 2011’den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Çin Merkez Bankası bugün Çin Yuanı’nın ABD Doları karşısındaki değerini Mayıs 2011’den bu yana görülen en düşük seviyede belirlerken, spot piyasada ise Çin Yuanı, ABD Doları karşısında 6,5248’a kadar  geriledi.

Şu sıralarda ise parite 6,5186 seviyesinden işlem görüyor.

PETROL VE ALTIN YÜKSELİŞTE

Petrol fiyatları en büyük ham petrol üreticileri Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerilimin arz miktarını düşürebileceği haberleriyle beraber 2016’nın ilk işlem gününe hızlı bir yükselişle başladı.

Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 1 doların üzerinde bir artış göstererek 38.50 doları görmesinin ardından gevşeyerek 38.10 dolara inerken, yine de yüzde 2 yukarıda seyretti. ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 77 sent artışla 37.81 dolar oldu.

Altın fiyatları Suudi Arabistan ve İran arasında yükselen jeopolitik tansiyonun ardından güvenli liman talebiyle beraber yükseldi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,064.40 dolardan işlem gördü.

0