ASELSAN, TSK’ya ürettiği kriptolu telefonları bu kez de emniyet için üretecek.

emniyet icin de kriptolu telsiz uretecek

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, “Kriptolu, dinlenemeyen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan, kesintiye uğramadan, gerek TSK gerekse jandarma için geliştirilen telsizi, şimdi emniyetimiz için hayata geçireceğiz” dedi.

Canpolat, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Haziran ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, katılımcılara ASELSAN’ın kurumsal yapısını anlattı.

Yeni sektörlere ve elektronikte yeni alanlara açılımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Canpolat, kurumun sanayileştirmediği kritik yetenekleri olduğunu ve gelecek dönemde bunların ülkede sanayileştirilmesi için yeni pazarlar oluşturulacağını kaydetti.

Canpolat, bilgi güvenliği konusunda Türkiye’de çip üretiminin gerçekleştirilmesine önem verdiklerini dile getirerek, “ASELSAN’ın çip üretimi konusunda önemli kararlılığı var. Bu konuda ilk adımı Bilkent Üniversitesi ile atacağız. Ortak bir şirket kuruyoruz. Burada Ar-Ge boyutunda yaklaşık 15 yıldır süren bir çalışma vardı, şimdi sanayileştirme boyutuna geldi. Böylece Türkiye, ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle ilk defa çip üretebilir bir ülke haline gelecek” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın Gebze’de çip laboratuvarının bulunduğuna dikkati çeken Canpolat, burada çipin farklı bir alanında çalışmalar yapıldığını söyledi.

Canpolat, TÜBİTAK’la görüşme yaptıklarını ve bu çip alanını da sanayileştirmek istediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

“Dolayısıyla bunu da yaptığımızda 2’nci adımı da atmış olacağız. Çip üretimine girmenin kritik önemi şu; gerek haberleşme, bilgi güvenliği, savunma sanayisinde eğer çip üretemiyorsanız, siz elektronik çağına girmemişsiniz demektir. Son 20-30 yılda elektronik devrimi başladı. Bunun ana noktası çiptir. Bu çip, yeni alana doğru gidiyor. Biz bu alana hiç girmezsek inanın tamamen bir daha bu çağı yakalayamayacağız. Siz bu üretimleri yapmadığınız zaman bu mühendisleri Türkiye’de tutamıyorsunuz. ASELSAN kendi tasarladığı çipleri yurt dışında ürettiriyor. Burada da sıkıntıyla karşılaşıyorsunuz. Biz hem Türkiye hem de yurt dışında çip pazarına girmek kararlılığındayız. Girmemiz de gerekiyor. Bu, son derece stratejik bir konu.”

– “Yüksek irtifada ciddi çalışmalarımız var”

Bir sanayicinin “Gelecekte ATAK helikopterinin insansız olanını yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Canpolat, kurumun insansız sistemlerle ilgili ciddi çalışmalarının bulunduğunu anlattı.

ASELSAN’ın ANKA programının bir ortağı olduğunu ifade eden Canpolat, insansız sistemlerin pazarının çok büyüyen bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.

Canpolat, sivil alanlarda da insansız sistemlere geçişin çok hızlı yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Onu da ASELSAN yeni yetenekler kazanacak. Özellikle yüksek irtifa dediğimiz sistemler konusunda çalışmalarımız var. Yüksek irtifa dediğimiz, 60 bin fit ve üzeri yani 30 bin metrenin üzerinde sistemlerde de ASELSAN’ın ciddi çalışmaları var. Hava savunma sistemleri konusunda alçak ve orta irtifa ASELSAN’a verilmiş bir görev. Uzun menzilli hava sistemlerinin geliştirilmesi de ASELSAN’ın ilgi alanında. Bahsedilen Çinle ilgili olan tedariktir ama milli sistemlerin geliştirilmesi bizim alanımızda. Hava savunma dediğimiz zaman son derece kritik yetenekler. Birçok farklı sistem bir araya toplanıyor. Füze bu sistemin yüzde 10-15’idir, özellikle komuta kontrol, radar ve haberleşme sistemleridir. Güçlü radarlarınız olmazsa uzun menzilli dediğimiz 100 kilometre ötesidir. Bu mesafeden tehdidin algılanması ve reaksiyon gösterilmesine dair yeteneklerdir. ASELSAN’da bu yeteneklerin hepsi var.”

– “Bilgi güvenliğini sağlayamazsak ileride ciddi sıkıntılarla karşılaşacağız”

Canpolat, bir katılımcının, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın dahi dinlendiği bir dönem yaşıyoruz, ASELSAN’ın, askeriyedeki çalışmaları nedir, dinlenebiliyor mu? bu konuda bilgi verir misiniz” şeklindeki sorusu üzerine, haberleşmenin bir kaç katmanda yürüdüğünü söyledi.

Telsiz haberleşmesi konusunda ASELSAN’ın her türlü yetkinliği kazandığını vurgulayan Canpolat, “Kriptolu, dinlenemeyen, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olan, kesintiye uğramadan, gerek TSK için gerekse jandarma için geliştirilen telsizi şimdi emniyetimiz için hayata geçireceğiz. Bu konuda aslında problem yok ama sivil haberleşme konusunda fiber optik ve baz istasyonları üzerinden gerçekleşen sivil haberleşme konusunda Türkiye aynı konumda değil. Özellikle donanım dışarıdan alındığı için, hizmet dışarıdan alındığı için Türkiye bu konuda sıkıntı yaşıyor” şeklinde konuştu.

Canpolat, haberleşme çiplerinin çok kritik öneme sahip olduğunu anlatarak, bu konuda en büyük tedarikçinin Çin olduğunu ifade etti.

Şu anda büyük firmalara Çinli firmaların hizmet verdiğini dile getiren Canpolat, şunları kaydetti:

“Yabancı firmadan donanım alırsanız, yabancı firmadan hizmet alırsanız dinlenip, dinlenmeme diye bir sorun hiç aklınıza gelmemesi lazım. Bu, doğal bir sonuçtur. Bu bakımdan nasıl hava savunma, milli mesele olarak alınıyorsa, artık her türlü ekonomik sosyal faaliyetler, ağlar üzerinden yürüyor. Ağ güvenliğini sağlamanız için bugün bu sıkıntılar finansta ve elektronik sistemlerinizde de olabilir. Bunu sağlamanız için bu alanlara yatırım yapmanız gerekiyor. Biz bu çipi önemsiyoruz. O altyapınız olursa bunlar onun üzerine kurulabilir. Yazılım ve donanım, bu işin sırrı bu. Türkiye’de küresel firmalar çıkmalı, çünkü bilgi güvenliğini sağlayamazsak ileride ciddi sıkıntılarla karşılaşacağız. Firmalarımızda yabancı yazılımlar kullanıyor. Yabancı yazılım ve donanım kullandığınız zaman zaten herşeyiniz açık demektir. Bu kritik konu, bununla ilgili ciddi çalışmalarımız var.”

– “Türkiye’nin bilgi güvenliğindeki boşluğunu doldurmak istiyoruz”

Canpolat, satışlar açısından 2012 rakamlarına göre ASELSAN’ın dünyanın en büyük ilk 100 savunma sanayi firması arasında 74’üncü sırada yer aldığını belirterek, geçen yıl kurumun, 1 milyar dolar sınırını aştığını ve buna ilişkin ilk 60 arasında yer alacaklarını düşündüğünü söyledi.

Kısa sürede dünyanın savunma sanayisinde en büyük ilk 50 firmasına arasına girmeyi hedeflediklerini vurgulayan Canpolat, bunun için çalıştıklarını bildirdi.

Canpolat, ASELSAN’ın 4 yıl içinde ihracatını ciddi oranda arttırdığını ifade ederek, ASELSAN’ın Ar-Ge’ye her sene yaklaşık 400 milyar dolar harcadığını anlattı.

Bilgi güvenliğinin dünyada en kritik noktada bulunduğuna dikkati çeken Canpolat, bilgi kanallarına nüfus edilince o ülkenin rahatlıkla kontrol altına alınabildiğini vurguladı.

Bütün dünya ülkelerinin bu konuyu önemsediğini belirten Canpolat, “Bu kritik yetenek olduğu için az ülkenin bu teknolojiye erişme imkanı var. Biz bunun milli güvenlik konusu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, bu konuda büyük ihtiyaç içerisinde. Çünkü bilgi güvenliği donanımları ve yazılımları bakımından Türkiye, maalesef tamamen dışa bağımlı konumda. ASELSAN’ın bu konuda askeri anlamda geliştirdiği yetenekler var. Bunları sivil alana da taşımak istiyoruz. Türkiye’nin bu boşluğunu biz doldurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

– “ASELSAN, 4. nesil haberleşme sistemlerini de geliştirmeye başladı”

ASELSAN’ın 4. nesil haberleşme sistemlerini de geliştirmeye başladığını belirten Canpolat, bu konunun Türkiye’de çok önemli olduğunu söyledi.

Canpolat, Türkiye’de gerek telefon, gerekse mobil firmalarının 1, 2. ve 3. nesil haberleşme sistemlerini yurt dışından milyarlarca dolara transfer ettiğini anlatarak, şöyle konuştu:

4G’nin de kritik bir yetenek olduğunu dile getiren Canpolat, “Türkiye bu teknolojiye geçecek. Artık eskiden olduğu gibi dışarıdan transfer edilmeyecek. ASELSAN bunu geliştiriyor. Bunun ticarileştirilmesi önemli bir alan” dedi.

Kurumun küresel bir şirket olma durumunu güçlendirmeyi amaçladığına işaret eden Canpolat, ASELSAN’ın, dünyanın her tarafına ürün satabildiğini anlattı.

Canpolat, küresel şirketlerle işbirliği yapmayı hedeflediklerini anlatarak, “Çünkü, bunu yapmadığımız zaman birçok pazara girme şansı zayıflar. Küresel firmalar ASELSAN’ın yeteneklerinin farkında oldukları için zaten büyük ölçüde kendileri ASELSAN’la işbirliği yapmak geliyorlar. Rekabet sizin o yeteneğe ulaşmanızla alakalıdır. Bizim sanayileştirmediğimiz kritik yetenekler var. Bunların sanayileştirilmesi Türkiye’de yeni pazarlar açacak” diye konuştu.

Konuşmanın ardından KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Canpolat’a tablo hediye etti.

0