Halka arz seferberliği’nin fiyasko ile sonuçlanmasının ardından ekonomi yönetimi kolları sıvadı.

halka arz pismanligi!2012 yılında Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Halka arz seferberliği’nin fiyasko ile sonuçlanmasının ardından ekonomi yönetimi kollarını sıvadı.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği’nin (TSPAKB) TSPB’ye dönüşmesinin ardından yapılan ilk genel kurulda, geçtiğimiz yıllarda sermaye piyasalarında halka arz seferberliği kapsamında gerçekleştirilen ihraçları kolaylaştırıcı adımların olumsuz sonuçlarına dikkat çekildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada, bir dönem hızlı halka arzı teşvik etmek gibi bir yaklaşım olduğunu ama kaliteden büyük ödün verildiğini belirtti.

Bunun yine kısa vadeli bakış açısı olduğuna dikkati çeken Babacan, ”Sayıyı artırdık. Artırdık da sonuç ne oldu. Dolayısıyla mutlaka kaliteye dedikkat etmemiz lazım. Sadece sayılara değil. Bizim halka açık şirketlerimiz, tahvili piyasada alınıp satılan şirketlerimiz bunların hepsi böyle pırlanta gibidünyada geçerliliği olan her an herkesin ilgi gösterdiği varlıklar olmalı. Bu bakış açısını ben önemsiyorum. Belli bir noktaya geliriz aradan 10 yıl, 20 yılgeçer, gelişmiş bir ülke oluruz. Bu konulara daha rahat bakabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, TSPB’ye yanlış şirketlere ve yanlış niyette olan yatırımcılara sistemde yer vermeme olanları da hızla tasfiye etme çağrısında bulundu.

”BAZI ŞİRKETLERİN BIST’TE YER ALMAMASI GEREK” Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Eski Başkanı Attila Köksal ise güçlü ve saygın yatırım kuruluşları olmadan güçlü bir sermaye piyasasının olamayacağını belirterek, “Sermaye piyasası rekabetin daha da artacağı bir döneme girdi. Bu döneme ayak uyduramayacak şirket ortaklarının sektör dışına çıkmaya çalışmalarında yarar vardır” dedi. Son halka arz seferberliğinde bazı aracı kurumlar gevşek davranırken, bazı şirket sahiplerinin ise aracı kurumları yanlış yönlendirdiğine dikkat çeken Köksal, bazı şirketlerin bugün BIST’te yer almaması gerektiğini söyledi.

”DÜZENLEMELER BAZI ŞİRKETLER İÇİN ZORLUK YARATABİLİR” Gedik Portföy Genel Müdürü Halim Çun ise yeni yapılanma içinde sermaye piyasalarının bütün oyuncularının ahenk içinde, aynı amaçla değişik talepleri harmonize ederek yetkili mercilere iletmelerini beklediklerini belirtti.  Çun, Banka ile aracı kurumların yanında portföy şirketleri ve yatırım ortaklıklarının da yer alacağı TSPB içerisinde tüm kurumların ayrı talepleri olabileceğini fakat sermaye piyasasının gelişiminden herkesin yararlanacağını söyledi. Önümüzdeki 1 yıl gerek portföy yönetim şirketleri olsun gerekse aracı kurumlar için ciddi bir uyum süreci olduğunu dile getiren Çun, 60’ın üzerinde tebliğ, mevzuat değişikliği oldu. Tüm şirketler bu yeni koşullara uyum sağlamaya çalışacaktır. Piyasada düzenlenme ve toparlanma süreci olacak. Yatırımcılar açısından ise daha güvenli bir ortam olacak. Şu ana kadar yatırım ortamıyla ilgili belli tereddütler varsa giderilecek” dedi. Çun, Lisanslama koşullarından hangi ürünlerin kimlere satılacağı, risklerin hesaplanmasına kadar şimdiye kadar detaylandırılmamış boşuklar doldurulduğunu dile getirdi.  Son dönemde borsadan çıkan şirketlerin bazılarının yeni düzenlemelere uyum sağlamakta zorlandığı için çıkarken bir kısmının da piyasa koşulları nedeniyle çıkabildiklerini kaydeden Çun, zorunlu olarak piyasada kalması problem yaratan şirketlerin çıkışını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıldığını söyledi.  Gedik Portföy Genel Müdürü, ”Düzenlemeler belli ölçekteki şirketler için zorluklar yaratabilir. Şirketlerin sorumlulukları ve yükümlülükleri olduğunu bilmesi gerekir” diye konuştu.

BORSADAN ÇIKAN ÇIKANA Geçtiğimiz yıllarda son 10 yılın halka arz rekorunun kırıldığı borsadan son dönemde çıkan şirket sayısı hızla artıyor. SPK’nın “Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği”nin 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından Alternatifbank ile Türk Demir Döküm borsadan çıkma kararı aldı.  1 Temmuz tarihinde Katarlı Commercial Bank of Qatar (CBQ) , yüzde 74.25 paya sahip olduğu Alternatifbank’ın borsa kotundan çıkarılması için süreci başlattığını açıkladı. 3 Temmuz tarihinde ise Türk Demir Döküm borsadan çıkma kararı aldığını duyurdu.

10 Haziran tarihinde Yıldız Holding A.Ş. Yönetim Kurulu, bağlı ortaklığı Fon Finansal Kiralama’yı Borsa kotundan çıkarma kararı aldı.  20 Mart tarihinde AFM Uluslararası Film Prodüksiyon Ticaret ve Sanayi A.Ş.nin borsa kotundan çıkacağı duyuruldu. Şubat ayında Yapı Kredi Sigorta borsa kotundan ve sermaye piyasası kanunu kapsamından çıkmak için SPK’ya başvurdu. Bosh Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin işlem sırası 26 Şubat 2014 tarihinde işleme kapatıldı, payları Borsa kotundan çıkarılarak işlem görmekten sürekli olarak men edildi.

0