Gümrük Bakanlığı, bankalara tüketici kredilerinde açıkladıkları ile uyguladıkları faiz arasındaki farktan dolayı ağır cezalar kesti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri bankalara ağır ‘tüketici’ cezası kesti. Cezanın bankaların tüketicilere verdiği kredilerde açıkladığı tüketici faiz oranı ile uygulanan faiz oranı arasında tam bir netlik olmaması nedeniyle kesildiği belirtiliyor.

Habertürk Gazetesi’nden Rahim Ak’ın haberine göre, dün;

  • İş Bankası 110 milyon 110 biner lira,
  • Garanti Bankası 110 milyon 110 biner lira,
  • Finansbank 43.6 milyon lira

 

ceza aldığını açıkladı.

Ceza yazılan dördüncü büyük bankanın bir kamu bankası olduğu ve kamu bankasına kesilen cezanın da 110 milyon 110 bin lira olduğu öğrenildi. Açıklanan cezaların dışında geri kalan bankalarda da benzer soruşturmanın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından başlatıldığı kaydedildi.

Müfettişlerin diğer bankalara da benzer cezalar kesmesi bekleniyor. Buna göre bankacılık sistemi 750 milyon ile 1 milyar lira arasında bir cezayla karşı karşıya kalmış durumda bulunuyor.

Bankalar daha önce de Rekabet Kurulu’ndan 1.1 milyar lira rekabet cezası yemiş ve uzun süre devam eden mahkeme sonucunda cezanın bir kısmı ödenmişti. Garanti Bankası da dün yaptığı açıklamada “Söz konusu ceza, idari para cezasının iptaline ilişkin tüm yasal haklarımız saklı kalmak üzere, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 17/6. maddesi gereğince peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödenecektir” açıklaması yaptı.

GEREKÇE: TÜKETİCİ KANUNU’NU İHMAL
Bankalardan KAP’a yapılan açıklamada, kesilen cezaların 4077 sayılı kanun ve yürürlükteki 6502 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtildi.

Tüketicinin korunması hakkındaki kanun olarak da bilinen 6502 sayılı kanunun amacı “kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemek” olarak ifade ediliyor.

0