Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin; “Avrupa kadar büyüyemedik, 500 milyon dolar kaybettik” dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Türk hazır giyim sektörünün 2014’de Türkiye ortalamasının çok üzerinde büyüdüğüne dikkat çekerek, yine de Avrupa’nın ithalatındaki artış hızını yakalayamadığını bildirdi.

Avrupa daha da büyürken Türkiye’nin yerinde sayma gibi bir lüksünün olamayacağının altını çizen Negrin, “2014’de Avrupa’nın tüm dünyadan yaptığı hazır giyim ithalatı yüzde 9.4 arttı. Oysa, Türkiye’nin bu coğrafyaya gerçekleştirdiği ihracattaki artış hızı yüzde 7’de kaldı. Aradaki yaklaşık 2,5 puanlık fark, ihracatımıza eksi 500 milyon dolar olarak yansıdı” dedi.

Cem Negrin, Avrupa’nın tüm dünyadan yaptığı hazır giyim ithalatının 2014 yılında yüzde 9,4 artığına işaret ederek, “Buna karşın Türkiye olarak bu bölgeye yaptığımız ihracat yüzde 7 büyüdü.  Aradaki 2,4’lük fark yüzünden 500 milyon dolar daha az ihracat gerçekleştirdik” dedi. Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi’nin sonuçlarını değerlendiren Cem Negrin, en büyük pazar olan Avrupa büyürken Türkiye’nin bunun gerisinde kalma veya yerinde sayma gibi bir lüksünün olamayacağını söyledi.

Negrin aradaki farkın Türkiye’nin genel olarak rakiplerine göre daha pahalı olmasından kaynaklandığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:  “Türkiye olarak kalitemizi ispatlamış durumdayız. Yüzde 7 büyüme iyi bir oran. Ancak daha iyisini yapabilirdik. Avrupa pazarını takip ediyoruz. Sezona ilişkin daha iyi siparişler alacağımızı düşünüyoruz. İngiltere uçtu. Fransa ve Almanya’ya satışlarımız iyi gidiyor. Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte Avrupalının hazır giyime ayıracağı bütçe artacaktır.”

2015 ZOR GEÇECEK İHRACAT SİGORTASI YAPTIRIN

Endeks sonuçları hakkında da bilgi veren Cem Negrin, Ocak-Ekim arasında artan endeksin ilk defa kasım ayında bir önceki yıla göre aşağı yönlü seyir izlediğini ifade etti.

Kasım öncesinde daha iyi bir tempo yakaladıklarını anlatan Negrin söyle devam etti:  “Hem içerde hem dışarda genel olarak işlerde bir soğuma var. Bu bizim endeksimize de yansıyor.  Son aylara çok iyi girmedik. Dolar-euro paritesinin çok değiştiğini görüyorum.  Geçen sene kasım ayında parite 1.34 iken bu sene 1.23- 1.24 ortalamalarında. Geçen seneye göre 7-8 puan eksiye düştü. Bu sizim sektörümüz kadar Avrupa’ya yapılan tüm ihracatı olumsuz etkiledi.  Sanayi ciro endeksinde, aynı faaliyet endeksinde olduğu gibi geçen yıl kasım ayına göre düşüş var gerideyiz. Karlılık endeksimiz yüzde 80’ler seviyesinde. Yani kritik seviyedeyiz.

2015’in zor bir yıl olacağını ön görerek, firmalarımızın daha dikkatli olmalarını ve mutlaka ihracat sigortası yaptırmalarını öneriyoruz”

0