Hafta içerisinde USD/TRY paritesinin yeni rekor seviyelerini her gecen gün tazelemesiyle Türk Lirası üzerindeki baskı gittikçe arttı. USD/TRY paritesinde görülen rekor seviyeler borsa İstanbul cephesine satışları getirirken, söz konusu satışların hikâyesi oldukça kabarıktı

Dünya genelinde değerlenen doların yanı sıra, haftaya baslarken ocak ayı sanayi üretimi verileri gündemimize konu oldu. Ocak ayı sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,2 azalarak büyüme acısından olumsuz bir görünüm ortaya koydu. Haftanın ilk işlem gününde günün bir diğer önemli gelişmesi merkez bankasından geldi.  Merkez bankası yaptığı açıklamada, bankaların TCMB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları 10 Mart 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 7,5’ten yüzde 4,5’e, Euro için yüzde 6,5’ten yüzde 2,5’e indirildiğini açıkladı. Hafta içerisinde Merkez’den bir hamle daha geldi. Merkez Bankası’ndan bankacılık sisteminin döviz ihtiyaçları için likidite sağlanması amacıyla gelen açıklamada; rezerv opsiyonu katsayılarının değiştirilmesi yoluyla 13 Mart 2015 tarihinde sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları (nette 200 milyon dolar) tutarında döviz likiditesi sağlanacağı ifadesi yer aldı. USD/TRY paritesinin hızını kesebilmek için yapılan müdahaleler kısmen etkili olurken, piyasaların nefesinin tutarak izlediği gelişme ise siyasi kanat, ekonomi yönetimi ve TCMB başkanı Erdem Basçı arasındaki görüşmeydi. Söz konusu görüşmeye ilişkin kalan notlarda öne çıkanlar; Sayın Başçı’nın sunumunda piyasa faizlerini düşürmenin yolu olarak istikrar ve güven artırıcı adımları, malı disiplini, fiyat istikrarına odaklı para politikası durusunu göstererek bu yolla enflasyon beklentilerinin ve risk priminin düşeceğine işaret etmesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise zirvede faiz konusundaki hassasiyetin üzerinde durulduğu belirtilmesi oldu. yurt genelinde hareketli gündemin yanı sıra, global bazda değerlenen dolar öne çıkarak söz konusu gelişmelere rağmen USD/TRY  paritesi yeni rekor seviyelerini test etti.

16 Mart haftası beklentileri

Hafta boyunca seyri zayıflayan borsa İstanbul’da bu hafta Türk Lirası üzerindeki baskıların seyri merak konusu olacak. Geçtiğimiz hafta rekor üzerine rekor tazeleyen USD/TRY  paritesinin 2,60 seviyesinin üzerinde ısrarla yer edinmesi 2,65 ve üzerine doğru hareketinin kuvvetlendirebileceğinden söz konusu seviyeler dikkatle takıp edilmelidir. Bu hafta yurt içinde ve yurt dışında yoğun gündem nedeniyle piyasalarda volatilitenin yükseleceği bir hafta bizleri bekliyor. Geçtiğimiz hafta yükselen tansiyonun sebebi ve kısmen fiyatlamaların içine giren gündemin haftası geldi çattı. Yurt içinde TCMB faiz oranı kararı öne çıkmaktadır. Hafta içerisinde Merkez’in müdahaleleri ile birlikte faiz indirimine ilişkin beklentiler törpülenip, merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişim yapması beklenmiyor. Merkez’den gelecek açıklamalar kurda önemli hareketlere neden olacağından dikkatle izlenmelidir. Yönümüzü yurt dışına çevirdiğimizde ise, 18 Mart  FED toplantısı karsımıza çıkıyor. FED’in 18 Mart toplantısı ve FED başkanı Janet Yellen’ın konuşması önemli olacaktır. FED’in tutanaklardan “sabırlı” ifadesini kaldırması durumunda gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerginlik artabileceği için piyasalarda da sert hareketlenmeler görebiliriz. Özellikle kurun seyri borsa İstanbul üzerinde de etkili olacağından; USD/TRY paritesinde 2,6500 seviyesi üzerinde göreceğimiz hareketler kurda sırasıyla 2,66 ve 2,70 seviyelerine doğru hareketini kuvvetlendirebilir. Kurda anlamlı gevşemeler ve Türk Lirası’nın rahat bir nefes alması için 2,60 aşağısında hareketler görmemiz gerekmektedir. Ayrıca hafta içerisinde 20 Mart cuma günü Fitch’in Türkiye not değerlendirmesi de gündemimizde olacak.

Söz konusu gelişmelerle ile birlikte geçtiğimiz hafta seyri zayıflayan endekste, bu hafta USD/TRY  paritesinin 2,65 seviyesi üzerinde tutunması ve yeni rekor arayışları ile 2,66 ve 2,70 seviyelerini gündeme getirebileceğinden borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesine yol açabilir. Aksi senaryoda ise TCMB, FED ve FITCH kaynaklı haberlerle doların 2.6000 desteğini aşağı yönlü kırması endeksi destekleyebilir. Bu acıdan kurlardaki hareketin izlenmesi önem arz etmektedir. Hafta içerisinde satış baskısının derinleştiği endeksin bu hafta 76.000 seviyesi üzerinde tutunması önem arz etmektedir. Zira endeksin  76.000  desteğini aşağı yönlü kırması durumunda  satış baskısının devamı ile karşılaşılabilir. Bu kapsamda 75.000  73.500 ve 72.500  seviyeleri destek seviyeleri olarak izlenebilir. Endekste anlamlı yükseliş denemelerinin görülmesi durumunda 77.500 ve 79.000 seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Mevcut durumda endekste tepki alımları gelmesi ihtimal dahilinde olmakla beraber endekste aşağı yönlü eğilim devam etmektedir.

EUR/USD: Gözler FED toplantısında

Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi’nde ocak ayı sanayi üretimi aylık bazda beklenti aşağısında kalırken, yıllık bazda ise beklenti üzerinde artış gösterdi. ABD tarafında ise perakende satışlar, UFE  ve Michigan tüketici güven endeksi verileri beklenti aşağısında kaldı. Hafta içerisinde Yunanistan ve Eurogroup arasındaki toplantısından olumlu bir sonuç çıkmazken toplantı sonrası konuşan Eurogroup başkanı Dijsselbloem yaptığı açıklamada ‘’Eğer Yunanistan reformlar konusunda harekete geçmez ise piyasa güvenini kaybeder ve Yunanistan reformları yapana kadar para alamaz’’ dedi. hafta genelinde gerek Yunanistan endişelerinin piyasada etkili olması, gerekse bu hafta yapılacak fed toplantısı öncesinde doların global bazda değerlenmesi sonucu Euro/dolar paritesi hafta genelinde sert geriledi.

Bu hafta Euro Bölgesi’nde merkez bankası başkanı Draghi konuşması ve enflasyon rakamları on plana çıkarken, ABD tarafında ise 18 Mart’taki FED toplantısı on planda olacak. Bunun yanı sıra sanayi üretimi, konut başlangıçları ve işsizlik başvuruları verileri de yakından takıp edilecek.

Bu haftanın en önemli gündem maddesi FED toplantısı olacak. Bu toplantıda FED’in ‘’Sabırlı’’ ifadesini kaldırıp kaldırmayacağı paritedeki seyri belirleyecektir. FED’in bu toplantıda bu ifadeyi kaldırması durumunda gözler haziran ve temmuz aylarındaki toplantılara çevrilecek ki bu süreçte paritedeki mevcut aşağı yönlü trend devam edebilir. Bu kapsamda paritenin 1,0450 desteğini kırması durumunda sırasıyla 1,0300 1.0200 ve 1.000 seviyeleri  hedeflenebilir.  1.0000 seviyesi parite acısından önem taşımaktadır. diğer yandan bu toplantıda sabırlı ifadesinin kaldırılmaması ve bu kapsamda faiz artısının ötelenmesi durumunda dolarda global bazda değer kayıpları yaşanabilir. Paritede yaşanabilecek yukarı yönlü hareketlerle birlikte ilk olarak 1,0580 direnci izlenecektir. Bu direncin kırılması durumunda ise sırasıyla, 1,0650, 1,0740 ve 1,0830 seviyelerine doğru alımlar görebiliriz.

USD/TRY: Kur acısından TCMB ve FED keskin virajlar…

Oldukça karışık bir yurtiçi ve yurtdışı gündemi geride bıraktığımız haftada USD/TRY paritesinde de oynaklık özellikle haftanın son işlem gününde ciddi bir artış gösterdi. Yurtiçinde sanayi üretimi verileri beklenmedik bir oranda aylık ve yıllık bazda düşüşe işaret ederken, carı acık ise piyasa beklentisinin bir hayli altında 2 milyar dolar olarak açıklandı. Cari acık beklentiden düşük gelse de, hem sanayi üretimi, hem de carı acık büyüme acısından olumlu sinyaller vermedi. ABD tarafındaki verilerde ise perakende satışlar, UFE ve Michigan tüketici güveni verileri beklentileri karşılamadı. Buna rağmen, doların bu haftaki fed toplantısı öncesinde, global bazda ralli yapmasının etkisi paritede anlamlı gevşemeler görülmesine engel oldu. İçeride merkez bankası ile sıyası kanat arasında gerçekleştirilen görüşmeler biraz daha ılımlı bir havaya işaret etse de, 2,5850 seviyesi aşağısında kalamayan kur yeniden yükseldi ve zirve seviyelerini yeniledi.

Bu hafta Türkiye’de TCMB faiz oranı kararı öne çıkmaktadır. Kurdaki volatilite, yurtiçi belirsizlikler ve FED’e dair endişeler çerçevesinde Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişim yapması beklenmiyor. Merkez faiz indirirse kurda hızlı yukarı yönlü hareket görülebilir. Öte yandan 20 Mart Cuma günü Fitch’ın Türkiye not değerlendirmesi de gündemimizde olacak.

ABD’de ise FED’in 18 Mart toplantısı ve FED başkanı Janet Yellen’ın konuşması önemli olacaktır. FED ’in tutanaklardan “Sabırlı” ifadesini kaldırması durumunda gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerginlik artabileceği için piyasalarda da sert hareketlenmeler görebiliriz. FED söz konusu ifadeyi kaldırmaz ise, kurda gevşeme olması beklenebilir.

Teknik olarak kurda 2,6480 seviyesi rekor olarak üçüncü defa test edilmiştir. Kurun bu hafta merkez Bankası’nın faiz indirmesi veya FED’in “Sabırlı” ifadesini kaldırması etkisiyle bu seviyeyi kırması halinde hafta içinde 2,6640, 2,6860 ve 2,7000 seviyeleri kısa surede görülebilir. Merkez’in faize dokunmaması ve en önemlisi FED’in “Sabırlı” ifadesini kaldırmaması durumunda ise görülebilecek rahatlamalarda en önemli destek seviyeleri  2,6000 ve 2.5850 olacaktır. Kurda ilk etapta izlenmesi gereken destekler ise 2,6230 ve 2,6130 seviyeleridir.

Altın: FED toplantısı altının seyrini belirleyebilir

bu hafta yapılacak olan fed toplantısı öncesinde dolar global bazda değerlenmeye devam etti. Özellikle Euro/dolar paritesinde hafta boyunca yaşanan aşağı yönlü sert hareketler ve doların yine önemli para birimleri karsısında değer kazanması sonucu 100.00 seviyesinin üzerine yükselen dolar endeksi altın üzerinde aşağı yönlü hareketlere sebep oldu. her ne kadar geçtiğimiz hafta perakende satışlar, UFE ve Michigan tüketici güveni verileri beklenti aşağısında kalsa da bu veriler doların global bazda değerlenmesine engel olmadı. Bu kapsamda haftaya 1168 USD seviyesinden başlayan altın, 1150 USD destek seviyesine kadar geriledi.

Bu hafta gözler FED toplantısında olacak. Bu toplantıda FED ’in ‘’Sabırlı’’ ifadesini kaldırıp kaldırmayacağı paritedeki seyri belirleyecektir. FED’in bu toplantıda bu ifadeyi kaldırması durumunda gözler haziran ve temmuz aylarındaki toplantılara çevrilecek ki bu süreçte altındaki mevcut aşağı yönlü trend devam edebilir. Bu kapsamda 1150 USD destek seviyesi oldukça önemlidir. Altının bu desteği kırması durumunda 1140 ve 1120 seviyelerine doğru aşağı yönlü hareketler etkili olabilir. diğer yandan bu toplantıda sabırlı ifadesinin kaldırılmaması ve bu kapsamda faiz artısının ötelenmesi durumunda dolarda global bazda değer kayıpları yaşanabilir. Bu kapsamda 1165 direnci on plana çıkacaktır. Altının bu direnci kırması durumunda 1175 ve 1180 seviyelerine doğru bir hareket görebiliriz.

Arda Coşar

ALB Menkul Değerlerler / Araştırma Uzmanı

0