MSCI, Türkiye’de son dönemin en çok speküle edilen konularından G.Kore ve Tayvan’ın MSCI Gelişmiş Ülkeler Endeksi’ne alınacağı beklentisine dair kararını verdi.

msci'dan flas g.kore ve tayvan karari Türkiye’de son 1.5 aydır yoğun şekilde spekülasyonu yapılan MSCI Endekslerindeki değişim ile ilgili karar açıklandı.

MSCI, dün gece yaptığı açıklamayla G.Kore ve Tayvan’ın MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nden MSCI Gelişmiş Ülkeler Endeksi’ne almadığını açıkladı. Kurum, bununla birlikte, her iki ülkenin Gelişmiş Ülke Endeksi’ne alınması yönündeki tavsiye kararını da “anlamlı bir gelişme olana kadar” kaldırdığını açıkladı. Ayrıca, her iki ülkenin de endeks değişimi için gereken kilit alanlarda gelişme kaydedemediği ifade edildi. Böylelikle, her iki ülkenin Gelişmiş Ülke statüsüne alınacağı, onlardan oluşacak boşlukta Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelerin ağırlığının artacağı beklentisi gerçekleşmemiş oldu.

MSCI, iki ülkeyi gelişmiş piyasa kategorisine yükseltim için izlemeden, değerlendirmeden çıkarmasına neden olarak ise, iki ülkenin hisse senedi piyasalarına yabancı yatırımcı erişiminde son birkaç yıldır herhangi bir ciddi iyileşme olmamasını, yatırımcıların Asya işlem saatleri dışında Güney Kore wonu ve Tayvan doları alım–satımı yapma kabiliyetlerinin hala sınırlı olmasını gösterdi.  Güney Kore ve Tayland, Çin’in ardından gelişmekte olan piyasa endeksine en çok katkı sağlayan ikinci ve üçüncü ülke konumundalar. Bu iki ülkenin MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi içinde ağırlıkları yüzde 27. MSCI, Çin’in ana karadaki borsalarında işlem göre A-Tipi hisselerini gelişmekte olan piyasalar endeksine dahil etmedi. Ancak MSCI, A-Tipi hisseleri 2015 yılında karar vermek için izlemede tutmaya devam edeceğini bildirdi. Çin, hali hazırda MSCI gelişmekte olan piyasa endeksine en fazla katkı sağlayan piyasa konumunda. Ancak Çin’in ABD Doları veya Hong Kong Doları cinsinden hisseleri MSCI endeksi içinde yer alıyor.  Türkiye’de MSCI’ın yapma ihtimali bulunan bu değişiklikle birlikte, ağırlığının 1 puan kadar artacağı öngörülüyordu. MSCI’ın Gelişen Ülke Endeksi’nde 800’ün üzerinde ülke ve şirket ürünü bulunuyor. Bunların toplam piyasa değeri, dünyadaki piyasa değeri içindeki payı yüzde 11 seviyesinde bulunuyor.  Birçok yatırımcı ve fon, MSCI Endekslerini replike ederek yatırım stratejisi belirliyor. Bu kapsamda artan ve azalan ülke veya şirket ağırlıkları otomatik olarak fon girişi ya da çıkışı anlamına geliyor.

0