Finans dünyası gözünü merkezlerden alamıyor. Son gelen değerlendirmeler ise piyasalarda yeni bir oyuna start verdi.

piyasalarin yeni oyunuToplanın şehre yeni oyun geldi. Bu piyasaların son gözdesi. Giriş başlığı biraz hafif kalmış olabilir ama gelecek dönemin en önemli kararından bahsediyoruz.

2008 krizi sonrasında ekonomilerde düzeltme sinyalleri görülmeye başlarken para politikalarında da normalleşme beklentisi yükselişe geçti. FED’in dün gerçekleştirdiği Haziran ayı FOMC toplantısında beklentiler dahilinde sürpriz bir açıklama çıkmazken, piyasalarda hangi merkez bankasının daha etken faiz artışına gideği yönünde yazı tura atılmaya başladı.

ABD’de beklentilerin çok üzerinde güçlenen enflasyon verisi sonrasında piyasalarda FED’in faiz artışına erken gidebileceği konuşulurken, son dönemde gelen verilerde iyileşmeyi işaret eden İngiltere Merkez Bankası(BoE) da faiz artışında bir başka aday olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz gün açıklanan BoE tutanaklarında 2014 sonunda yatırımcının bankadan faiz artışı beklentisinin olmaması şaşırtıcı olarak nitelenmişti. Bu noktada BoE’nin 2014 bitmeden faizde değişikliğe gidebileceği algısı güçlenirken 7 yıl aradan sonra faizde yükseliş güçlü bir şekilde gündemin üst sıralarına çıkmış oldu.

Batı dünyasında faizin ne zaman yükseleceği merak edilirken bun yükselişe hem tüketicinin hem de kredi piyasalarının nasıl tepki vereceği önemli gündem konusu.

Sürece dair ilginç yorumlardan biri UBS’in hazırladığı araştırma notunda yer aldı. Kurum hazırladığı çalışmada FED’in BoE’yu kullanabileceği kaydedildi. FED için İngiltere’nin önemli bir takip alanı olacağı kaydedilirken, İngiltere’nin FED için madendeki kanarya olabileceği benzetmesi yapıldı.

0