Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Anadolu’yu keşfederek 1980’den sonra başka bir boyuta geçtiğini söyledi.

''1980'den sonra baska bir boyuta gectik''

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin 1980’den sonra farklı bir boyuta geçtiğini ve Anadolu’yu keşfettiğini belirterek, “O keşiften sonra Türkiye KOBİ’lerden, esnaftan bütün dünyaya ihracat yapan, 8-10 şehirde çok yüksek teknoloji ve bilimle üretim yapabilen bir ülke haline geldi” dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca ve yönetim kurulu üyelerini Bakanlık’ta kabul eden Zeybekci, İslam aleminin Berat Kandili’ni kutladı.

Dernek tarafından kendisine sunulan “Türkiye ve Dünya Ekonomisi 2014” raporunun çok başarılı bir çalışma olduğunu duyduğunu ifade eden Zeybekci, 1980 öncesinde kendi ürettiği ürünlerin miktarı ve kalitesiyle yetinmek zorunda olan Türkiye’nin bu tarihten sonra farklı bir boyuta geçtiğini ve Anadolu’yu keşfettiğini dile getirdi. Zeybekci, “O keşiften sonra Türkiye KOBİ’lerden, esnaftan bütün dünyaya ihracat yapan, 8-10 şehirde çok yüksek teknoloji ve bilimle üretim yapabilen bir ülke haline geldi” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyanın 17, Avrupa’nın da 6. büyük ekonomisi olduğunun altını çizen Zeybekci, ülkenin geldiği seviyeye kendi öz kaynakları ve Anadolu’nun imkanları ile eriştiğini kaydetti. Ülkenin klasik yöntemlerle yoluna devam edemeyeceğini belirten Zeybekci, yeni dönemde Anadolu aslanlarına sadece Anadolu’nun içinde değil, Türkiye’nin kültür coğrafyasında da ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ASKON Başkanı Mustafa Koca’nın bazı yabancıların görüşlerine atıfta bulunarak aktardığı “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği hedefinin doğru bir hedef olmasına karşın, kriz döneminde Türkiye’nin AB üyesi olmamasının şans olduğuna ilişkin değerlendirmelere” ilişkin görüşlerini de paylaşan Zeybekci, Türkiye’nin AB üyesi olmaması nedeniyle krizden daha az etkilendiğine ilişkin tartışmalara girmek istemediğini ifade etti.

Zeybekci, AB’den çok daha farklı avantajları olan Türkiye’nin dinamizmi yüksek bir ülke olduğunu belirtti. Türk insanının gelecekteki refah beklentisinin, büyüme beklentilerinin çok üzerinde olduğunu anlatan Zeybekci, “Refah talebinin yukarıda olması büyüme için bir motor demek” dedi.

– ASKON Başkanı Koca’nın konuşması –

ASKON Başkanı Mustafa Koca’da raporun içeriği hakkında bilgi verdiği konuşmasında, 1. çeyrek büyüme verilerinin morallerini yükselttiğini ifade etti.

2023’te 500 milyar dolar hedefinin hayal olmadığını anlatan Koca, “Bunun gerçekleştirilmesi noktasında adımlar atıldı ve altyapılar var” diye konuştu. Konunun farklı taraflarını bir araya getirerek Türkiye’nin 2023 hedeflerine nasıl ulaşabileceğine ilişkin görüşlere raporda yer verildiğini kaydeden Koca, ülkedeki herkesin kalbinin aynı amaçla çarpması gerektiğinin altını çizdi.

Raporun İngilizce’sini de bastırdıklarını bildiren Koca, ülkeye yabancı sermaye çekmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Koca, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği hedefinin doğru bir hedef olmasına karşın, kriz döneminde Türkiye’nin birlik üyesi olmamasının şans olduğuna ilişkin değerlendirmeleri aktardı.

0