Çok sayıda uzman, 2013 sonunda ve 2014 başında BIST 100’ün 90 binleri görebileceğini işaret etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bu uzmanların aksine, hedeflenmiş bir tarih vererek piyasanın 90 bini aşabileceğini söyledi. Bugünkü veriler, ihtimalin az olmadığını göstermeye başladı.

bu yaz 90 bin var mi?Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 18 Nisan 2014’te bir kehanette bulundu.

Arınç, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul’un cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 90 bini bulacağı iddiasını ortaya attı.

Arınç o konuşmasında, “..şu anda 72 binlerdeyiz ama bunun 60 binin altına düştüğünü de zaman içerisinde yaşamıştık. Yani Gezi öncesindeki borsa rakamlarına ancak yeni dönmüş bulunuyoruz. Haziran 2013′teki rakamları 6 ay sonra ancak tekrar eski noktasına getirebilmişiz. Ama yükselme sürüyor. Şimdi 30 Mart seçimlerinde istikrar işaretini gören bütün tablolarda olumlu gelişmeler var. Peki bu 90 binleri bulacak mı? Bulacak belki de aşacak, ümidimiz var. Ne zaman? Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra…” demişti.

Aradan geçen süre içinde profesyoneller, daha çok uluslararası piyasalardaki endişeler nedeniyle 90 binlik BIST 100’e fazla inanmadı.

Daha çok, olumlu gelişmeler olması halinde 81-82 bin aralığını işaret eder nitelikte görüşler belirttiler.

PİYASA GÜVENMEDİ

Paraya doğrudan yön veren mesleki kimlikler itibariyle haklı duruş sergiledikleri tartışma götürmez bir gerçek.

O nedenle de BIST 100’ün 74-80 bin puanlar arasındaki hareketi yabancı sermaye girişine rağmen yeterli işlem hacmi ile olmadı. Borsa İstanbul, ortalamaların üzerinde hacimlere ulaşsa da yükselişi destekler nitelikte ya da gelecekteki yükselişi gösterir biçimde hacim kazanmadı.

Diğer taraftan, özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında durum değişti.

Hükümetin Merkez Bankası’na faiz nedeniyle yükleniyor olmasına karşın, uzmanlar, Merkez Bankası’nın takındığı tutumun doğru olduğunu ve enflasyon gerçekleşmelerinin uygulunluğu ölçütünde faiz indirimine yöneleceğini biliyorlar.

Uluslararası piyasalardaki gelişmelerin rüzgarı aksi yöne çevirmemesi halinde haziran ve temmuz aylarındaki kar realizasyonları sonrasında 90 binlik BIST 100 hedefi de uzak görünmüyor.

BU açıdan bakıldığında, hukuk eğitimi alkış olan Bülent Arınç, Türkiye’de ar nitelikli zamanlama yaparak, 90 bin endeksi öngören tek kişi olacak.

TEKNİK AÇIDAN DURUM NASIL?

Teknik analiz açısından BIST 100 incelendiğinde, 80 binin aşılması süresince CCİ, MACD,. Momentum, RSI, Tochastik gibi göstergeler kısa vade itibariyle ya aşırı bölgelere girmiş ya da girmek üzere görüntü veriyor.

Bununla birlikte Nisan sonu, mayıs ortası ve haziran başındaki küçük oranlı gevşeme ve bir kaç günlük duraksama dönemleri BIST 100’ün aşırı gerilmesine engel oldu.

Hareketli ortalamaların tamamı da bu nedenle kısa ve orta vadeli yükseliş trendinin sürdüğünü gösteriyor.

Uzmanların, BIST’teki yükselişin 81-82 .in seviyelerin ekadar olmasını beklemeleri nedeniyle bu seviyelerde oluşan psikolojik direnç, 80 bin seviyesinin kırıldığı hafta başında kesinleştikten sonra aşılabilirse, 82 bin üstünde BIST 100 için 90-92 bin aralığına kadar her hangi bir teknik engel bulunmuyor.

Bu durumda, BIST 100’ün 90 bini görmesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın tahmin ettiği tarihten erken gerçekleşebilir.

Söz konusu ihtimalin kendisini doğrulayabilmesi için bir miktar taze paranın piyasaya girmesi yeterli olacak.

Piyasanın gevşemesi halindeyse, işlem hacminin normal seyrederek satışların artması durumunda 79 bin puan ulaşılacak ilk seviye gibi duruyor.

0