Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Afrika’da 4 ülkeye yaptığı ziyarette, şehircilik, eğitim, enerji, sanayi ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda 30’a yakın mutabakat zaptı ve anlaşma imzalandı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Afrika ziyaretinde 30’a yakın mutabakat zaptı ve anlaşma imzalandı, ikili ticaretin artırılması amaçlandı. Batı Afrika’nın 4 ülkesini kapsayan gezide, Türk yatırımcıların standlarında ortak iş yapmak isteyen olası partnerleri tarafından kuyruklar oluşturuldu.

Erdoğan’ın 28 Şubat- 4 Mart tarihlerinde Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine’ye yaptığı ve toplamda yaklaşık bin 500 işadamını bir araya getiren ziyarette firmalar arasında çok sayıda görüşme gerçekleştirildi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen iş forumlarında Fildişi Sahili’nde yaklaşık 500, Gana’da 450, Nijerya’da 300 iş adamı potansiyel yatırım ve ticaret alanlarını görüşürken, son ülke Gine’de de daha çok özel temaslara ağırlık verildi.

Türkiye, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine ile şehircilik, eğitim, enerji, sanayi ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda sayısı 30’a yaklaşan mutabakat zaptı ve anlaşma imzaladı.

Türkiye’nin Fildişi Sahili ile şu anda 274 milyon dolar, Gana ile 400 milyon dolar olan ticaret hacminin birer milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Nijerya ile 1 milyar 150 milyon dolarlık ticaret hacminin 2 milyar dolara, Gine ile 69 milyon dolarlık dış ticaret hacminin ise orta vadede 500 milyon dolara çıkarılması amaçlandı.

turk yatirimcilar icin kuyruga girdilerTürk iş adamlarının söz konusu ülkelerdeki ikili görüşmelerinde enerji, inşaat, altyapı, kanalizasyon, su arıtma, kakao ticareti ve tarım ön plana çıktı.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, özellikle Fildişi Sahili ve Gana’da ikili görüşmelerin çok sıcak geçtiğini belirterek “İş adamlarımızın masalarında kuyruklar oluştu” ifadesini kullandı.

Gana’nın barındırdığı yatırım potansiyeli açısından diğer ülkelerden bir adım öne çıktığını anlatan Vardan, Türk iş adamlarının ziyaret edilen her ülkede iş çıkarabileceği bir dizi alan olduğunu aktardı.

‘AFRİKA AÇILIMI ÖNEMLİ BİR ADIM’
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada çok büyük potansiyele rağmen iş yapmakta problemler yaşandığına işaret eden Vardan, şöyle konuştu:

“Tüm bu coğrafya böyle devam ederken yatırım konsantrasyonumuzu dağıtmamız, yeni ufuklar açmamız gerekiyor. Şu an Afrika gibi bölgelere zorunluluktan dolayı gidiyoruz, ama bu zorunluluk bize daha farklı ufuklar açacak. Türkiye’nin küreselleşmesi ve tüm dünyaya açılması adına önemli bir hareket bu. Biz bu şekilde kendimize bir pazar edinebilirsek, bölgemizdeki sorunların da giderilmesiyle birlikte Türkiye’nin ihracat kalemlerinin arttığını göreceğiz. Yatırımlarla beraber de ticaret hacmi daha çok büyüyecek. 2005’te uygulamaya konulan bir Afrika açılımımız var. Bu açılım bir program dahilinde gelişiyordu, ama geldiğimiz noktada artık bu olmazsa olmazımız haline geldi. Türkiye’nin farklı coğrafyalarda bulunması gerekiyor. Uzak coğrafyalar da olsa kesinlikle iş çıkarabileceğimiz coğrafyalar bunlar, özellikle bu dönemde yapacağımız yatırımlar gelecek yatırımlarımızı şekillendirecek.” 

Türk iş adamlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Nijerya’da bir değerlendirme toplantısı yaptığını ifade eden Vardan, bu toplantıda iş adamlarının Erdoğan’dan destek istediğini söyledi.

Vardan, Türkiye’nin sadece mal alıp satan bir ülke olmaktan çıkıp artık yatırım yapan bir ülke haline geldiğine işaret ederek, “En büyük sıkıntı bu yatırımlarda ortaya çıkıyor. Biz bu ülkelere hedeflerle geliyoruz, bu anlamda engellerin aşılması noktasında kolaylıklar oluşturulması gerekiyor. Böyle gezilerde bu tür engellerin Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesinde en üst düzeyde hallediliyor olduğunu ve bu yönde irade koyduklarını görmek hepimiz için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Vardan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün başlayacak İran ziyaretine de 200’e yakın Türk işadamının eşlik edeceğini sözlerine ekledi.

0