TCMB, “Rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkâni oranı üst sınırı %45’ten %40’a düşürülmüştür” açıklamasında bulundu. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2,2 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek.

Merkez Bankası, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkâni oranı üst sınırı yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürdü.

Banka’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2,2 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek.

Değişiklik sonrasında dilim aralıkları aşağıdaki şekilde:

REZERV OPSİYON MEKANİZMASI (ROM) NEDİR?

Bankaların zorunlu karşılıklarının belirli bir yüzdesini altın veya yabancı para cinsinden yatırılmasına imkân tanıyan bir uygulamadır.  Bu durum bankalar için bir zorunluluk değil bir alternatiftir. Bankaların mevduat olarak yatırılan TL ile belirli bir oranda altın ve ya döviz almaları belirli bir mekanizmaya bağlı olarak gerçekleştirilir.

ROM’un amacı döviz varlıklarını arttırarak dış finansal şoklara karşı ekonominin dayanıklılığını arttırmaktır.

REZERV OPSİYON MEKANİZMASININ DÖVİZE ETKİSİ

Rezerv opsiyon mekanizması döviz piyasaları üzerinde dengeleyici bir etki yaratmaktadır. Döviz rezervlerinin artmasına yardımcı olur.

ROM hem döviz kurunun hem de piyasa likiditesinin oynaklığını sınırlama potasiyeli taşır. Döviz bolluğu zamanında piyasadan döviz çekme döviz darlığı zamanında ise piyasaya döviz sağlanmasını amaçlar.

Sermaye giriş çıkışlarının;

  1. Döviz kurları üzerindeki etkilerini hafiflemek
  2. Yabancı para cinsinden kredilerin üzerindeki olumsuz yansımaları hafifletmek
  3. TL faizlerinin sınırlı ya da hiç etkilenmeden azaltılmasına yardımcı olmak

Açısından benzer diğer araçlara göre ön plâna çıkmaktadır.

 

0