Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi dün olduğu gibi bugün de iki kez devre kesici tetiklendi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,13 oranında düşüşle 1.377,43 puandan tamamladı

Haftanın ilk işlem günü Borsa İstanbul’da tarihi bir düşüşe sahne oldu. Haftasonu TCMB’de yaşanan başkan değişiminin ardından dün yurt içi piyasalarda satış baskısı ve volatilite tavan yaparken, hisselerin çoğu taban fiyatlarda kaldı ve endeks bazında devre kesici iki kez tetiklendi. Gün boyu ekonomi yönetiminden gelen çok yönlü açıklamalar piyasalarda takip edilirken, yarın Erdoğan tarafında yapılacak açıklamalar öne çıkıyor. Yurt içinde bu hafta ayrıca kabine değişimi gündemde ve piyasaların yakın takibinde yer alıyor.

Küresel piyasalarda ise enflasyon endişeleri gündemdeki yerini korurken, Powell toparlanmanın güç kazandığını ancak sona yakın olmadıklarını ifade etti. Dünya çapında yeniden artış gösteren salgın verileri de özellikle emtia fiyatları üzerinde etkili olurken, ekonomik veriler için de endişe oluşturuyor.

Enflasyon endişeleri piyasalar üzerinde risk unsuru olarak izlenirken, dün hisse piyasalarında dünya çapında dalgalı bir fiyatlama etkili oldu. TCMB’deki başkan değişimi sonrası TL varlıklar genelinde sert satışlar görülürken, volatilite bugün de devam etti. BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 9,79 oranında düşüşle 1.379,25 puandan tamamladı. BIST 50 endeksinde bugün geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanması kararlaştırıldı. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksinde açılışta ve sonrasında 2 kez Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi devreye girdi. Dün de iki defa devre kesici çalışmıştı. Dünkü kayıplar ile birlikte borsada düşüş oranı bugün dip seviyelerdeyken yüzde 17’ye ulaştı. Endeks günün ikinci yarısında toparlanma göstererek günü hafif ekside tamamladı. 

Asya piyasalarında da genel olarak düşüşler görüldü. Avrupa borsaları düşüşle açıldı. ABD borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, New York borsası bugün düşüşle açıldı.

BORSA İSTANBUL

Dün pay piyasalarında sert düşüşler, döviz kurlarında ise yükselişler görüldü. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 9,79 değer kaybederek günü 1.379,25 puandan tamamladı.

Dün Borsa İstanbul’da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi iki kez devreye girse de stop-loss (zarar kes) emirlerinin tetiklenmesiyle satış baskısının gün sonuna kadar sürdüğü görüldü. Analistler, piyasalardaki oynaklığa işaret ederek, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün ve yarın Temsilciler Meclisi ile Senato’da yapacağı sunumların, gündemin odağında bulunduğunu ifade eden analistler, veri gündeminde ise ABD’de açıklanacak yeni konut satışları ile Richmond Fed imalat sanayi endeksinin öne çıktığını kaydetti.

Teknik açıdan seviyeler çok sağlıklı olmasa da, BİST 100 endeksinde, 1.450 desteğinin kırılmasıyla derinleşen satış baskısı kapsamında, 1.325 seviyesi gün içerisinde öne çıkarken, bu seviye pandemi düşüşü sonrası dipten başlayan uzun vadeli yükseliş hareketinin dönüş noktasındaki desteğini oluşturuyor. Bu noktanın aşağı kırılması mevcut yükseliş trendinin tamamlanması anlamına gelerek riskli bir konumda yer alıyor. Bu durumda ise daha aşağıda ana destek olarak 1.200 seviyesine gözler çevrilecek.

Piyasalarda bugün takip edilen veriler 10.00’da İngiltere, ocak ayı işsizlik oranı sonrasında ABD’den 15.30’da 4. çeyrek cari işlemler dengesi, 17.00 şubat ayı yeni konut satışları ve mart ayı Richmond Fed imalat endeksi oldu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 5,39 azalışla 1.304,89 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 74,37 puan ve yüzde 5,39 gerileyerek 1.304,89 puana indi.

Bankacılık endeksi yüzde 7,93 ve holding endeksi yüzde 6,47 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri güne azalışla başlarken, en çok gerileyen yüzde 8,28 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

Açılış sonrası Borsa İstanbul’da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştı ve sürekli işlemler 10.30’a kadar geçici olarak durduruldu.

Borsa İstanbul’da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi dün de iki kez tetiklenerek sürekli işlemlerin geçici olarak durdurulmasına neden olmuştu. Devre kesici, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7’lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.

İşlemlerin başlaması ile kayıp oranı yüzde 7’ye ulaşınca ikinci devre kesici geldi. Dün de iki defa devre kesici çalışmıştı. Dünkü kayıpla birlikte borsada düşüş oranı yüzde 17’ye ulaştı.

İşlemlerin yeniden açılması sonrası düşüş bir miktar daha devam etti. Sonrasında dip seviyelerden gelen alımlarla endeks toparlanarak, yüzde 1 oranında eksi seviyeye kadar geldi. Sanayi ve teknoloji endeksleri artıya geçti. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,79 değer kaybederek 1.368,32 puana indi.

Günün ilk yarısında, dalgalı seyreden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 10,93 puan azalışla 1.368,32 seviyesine geriledi. Toplam işlem hacmi 20,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.256,32, en yüksek ise 1.382,92 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 5,87 ve holding endeksi yüzde 1,35 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,20 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 3,43 ve hizmetler endeksi yüzde 0,61 değer kaybederken, sanayi endeksi yüzde 0,25 ve teknoloji endeksi yüzde 0,35 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerin 27’si yükseldi, 72’si değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti BBVA, Akbank, Ford Otosan, Ereğli Demir Çelik, Petkim oldu.

Endeks günün ikinci yarısında pozitif seyre geçti. 15.40 itibarıyla endeks 1.380 seviyesinin üzerinde seyretti.

16.00 sonrasında güçlenen alımlarla endeks yüzde 1’in üzerinde değer kazancıyla 1.400 puana yakın seyretti.

BİST 100 endeks günü yüzde 0,13 oranında düşüşle 1.377,43 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne 2 devre kesici ile başladıktan sonra bir süre yüzde 1 ‘in üzerinde pozitif seyretti. Endeks günü yüzde 0,13 oranında 1,83 puan değer kaybıyla 1.377,43 puandan tamamladı. İşlem hacmi ise rekor seviyede 41,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu 1.256,32 ile 1.402,99 puan aralığında geniş bir bantta dalgalandı.

Garanti Bankası hisseleri tabandan kapatırken, bankacılık sektöründe yabancılar sert satış yaptı. Bankacılık endeksi yüzde 8,46 ve holding endeksi yüzde 0,65 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,68 ile inşaat, en çok kaybettiren ise bankacılık oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 3,42 değer kaybederken, sanayi endeksi yüzde 2,19, hizmetler endeksi yüzde 1,69 ve teknoloji endeksi yüzde 1,49 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 12,04 puan ve yüzde 0,84 oranında düşüşle 1.420,72 puandan kapandı. BIST’teki hisselerin 222’si yükselirken, 152’si değer kaybetti. Garanti Bankası, Ford Otomotiv, Ereğli Demir Çelik, Akbank ve Koza Altın en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Anlık

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında bazı ülkelerin tedbirleri sıkılaştırması, ekonomilerin toparlanmasına yönelik beklentiler ve veri gündeminin sakin olmasının etkisiyle dün karışık bir seyir izledi.

Kovid-19 salgınında, özellikle Avrupa’da mutasyon riski ve artan vaka sayılarına paralel alınan tedbirler ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikleri artırıyor. Dün yayımlanan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesinde yapacağı sunumun metninde de ekonomideki toparlanmanın beklenenden daha hızlı ilerlediği, ancak belirsizliklerin devam ettiği vurgulandı.

Powell, toparlanmanın tamamlanmaktan çok uzakta olduğunu ve Fed olarak ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği gerektiği sürece sağlamaya devam edeceklerini yineledi. Bu gelişmelerle New York borsasında, haftanın ilk işlem gününde tahvil faizlerindeki gerilemenin desteğiyle pozitif bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,32, S&P 500 endeksi yüzde 0,70 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,23 değer kazandı.

Geçen hafta Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1,75’e kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise bu seviyelerden başlayan düşüşünü dün de sürdürdü ve yüzde 1,66’ya kadar indi.

ABD basınında yer alan haberlerde ABD Başkanı Joe Biden’ın ekonomi danışmanlarının, ülke ekonomisini desteklemek amacıyla 3 trilyon dolarlık altyapı ve istihdam paketi hazırladığı bildirildi.

Avrupa tarafında, Kovid-19 salgınına yönelik aşılama çalışmaları devam ederken, mutasyon riski ülke bazlı da olsa gündemin odağındaki yerini koruyor. Almanya’da Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 28 Mart’ta kadar geçerli olan tedbirler sertleştirilerek 18 Nisan’da kadar uzatıldı.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), dünkü açıklamasında salgının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan sıkı kısıtlamalar sonucu ülke ekonomisinin ilk çeyrekte keskin şekilde daralabileceğini bildirdi.

Salgına ilişkin endişelere karşın ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşün etkisiyle Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,25 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 değer kazanırken, Fransa’daki CAC 40 endeksi yüzde 0,49 düşüş kaydetti.

Asya borsalarında bugün satıcılı bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,9 değer kaybetti.

Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününe satıcılı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,34 azalışla 422,74 puan, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,33 gerileyerek 14.605 puan oldu. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56 azalışla 6.687 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 düşüşle 5.935 puanda, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,26 değer kaybıyla 8.325 puanda ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,39 azalarak 24.159 puanda bulundu.

New York borsası, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi’ndeki konuşmaları öncesi güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,26 azalışla 32.645,65 puandan işlem gördü. S&P 500 endeksi yüzde 0,26 düşüşle 3.930,17 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,08 azalarak 13.367,33 puandan işlem görmeye başladı.

Borsada açığa satışla ilgili yeni tedbir

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8620 liradan, euro 9,4120 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 7,8600 liradan alınan dolar, 7,8620 liradan satıldı. 9,4100 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 9,4120 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,9380 lira, euronun satış fiyatı ise 9,4770 lira olmuştu.

Dün 8,4864’ü görmesinin ardından bu seviyeden gelen satışlarla düşüşe geçen ve bir önceki güne göre yüzde 8,1 artışla 7,8036’dan kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,8590 seviyesinde işlem gördü.

Borsa İstanbul’un, geçmişindeki en büyük endeks düşüşleri..

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 7,89 seviyesinde işlem gördü.

Asya piyasalarında sığ işlemlerin yaşandığı saatlerde dün 8,4864’ü görmesinin ardından bu seviyeden gelen satışlarla düşüşe geçen dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 8,1 artışla 7,8036’dan tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 1,1 üzerinde 7,8890’dan işlem gördü.

Euro/TL yüzde 1,7 artışla 9,4160’tan, sterlin/TL de yüzde 1 değer kazancıyla 10,9240’tan satıldı.

Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 91,9 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi bir önceki kapanışın hemen altında 1,1925 seviyesinde dengelendi.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören gösterge kağıdı 9 Kasım 2022 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 18,56, bileşik getirisi yüzde 19,42 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1890, sterlin/dolar paritesi 1,3780 ve dolar/yen paritesi 108,5 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8350 liradan, euro 9,3250 liradan satıldı.

Gün sonunda serbest piyasada dalgalı bir seyir izleyen kurlar 18.20 itibarıyla TL karşısında dolar 7,8245, euro 9,3623 ve sterlin 10,8610 seviyesinden işlem gördü. Uluslararası piyasalarda, saat 18.20 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,18755, sterlin/dolar paritesi 1,3796 ve dolar/yen paritesi de 108,67 düzeyinde seyretti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 7,8027 lira, satışta 7,8340 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 7,8985 lira, satışta 7,9301 lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören gösterge kağıdı 9 Kasım 2022 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinde basit getirisi yüzde 18,56, bileşik getirisi yüzde 19,42 seviyelerinde bulundu.

EMTİA PİYASALARI

Bugün Asya piyasalarında petrol ve bakır fiyatlarındaki düşüş eğilimi dikkati çekerken, altının ons fiyatı ise 1.730-1.750 dar bandında hareket ediyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,02 dolardan işlem gördü.   

Dün 65,12 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,62 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.39 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,93 azalışla 64,02 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 60,99 dolardan alıcı buldu.

Avrupa’da yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında mutasyon riski ve üçüncü dalga endişeleri ile beklenenden çok daha yavaş ilerleyen aşılama çalışmaları talepteki toparlanmaya ilişkin belirsizlikleri artırarak petrol fiyatlarındaki düşüşte etkili olmaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 64,29 ile 64,83 dolar aralığının direnç, 63,75 ile 63,21 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 432 liradan işlem gördü.

Dün dolar kurundaki yükselişin etkisiyle 475,8 liraya kadar çıkan gram altının fiyatı, günü de önceki kapanışın yüzde 7,6 üzerinde 432,9 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni güne ise düşüşle başlamasının ardından saat 12.00 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1 altında 432,1 lirada dengelendi. Çeyrek altın 706 lira, Cumhuriyet altını da 2.875 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı ise dün günü yüzde 0,3’lük azalışla 1.739,5 dolardan tamamlamasının ardından, bugün yatay bir seyir izleyerek 1.739 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler ayrıca, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.720 doların destek, 1.740 doların üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 1.765 doların direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 436,50 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 2.896,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,1 artışla 1.741,5 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 3 azalışla 62,3 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı’da, bugün kapanışta çeyrek altın 712,00 lira, Cumhuriyet altını 2.915,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,37 yükselişle 439,30 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) en düşük 431 bin 620 lirayı, en yüksek ise 442 bin 700 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artışla 441 bin 100 liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.25 itibarıyla 1.728 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 3’ün üzerinde düşüşle 62,20 dolardan işlem gördü.

https://www.canliborsa.site/kazandiran-kaybettiren-hisseler

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.350 puanda dengelendi.

Nisan vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 1.312,50 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 5,2 altında, 1.350,00 seviyesinde işlem gördü. 

Dün güçlü satışlarla yüzde 10 değer kaybederek taban olan nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı 1,424,25 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 1.382 puana geriledi.

Analistler, endeks kontratının, stop-loss (zarar kes) emirlerinin azalmasıyla dengelenebileceğini belirterek, yatırımcıların panikle işlem yapmamaları gerektiğini ifade etti.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.320 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

0