Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 0,25 baz puanlık faiz indirimine gitti.

Kararın ardından üst koridor yüzde 8.50’ye inerken, yüzde 7.25 olan alt koridorda bir değişiklik olmadı.

Öte yandan analistlerin beklentisi de 0,25’lik indirim yapılması yönündeydi.

‘TURİZM OLUMSUZ ETKİ YAPTI’

Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, “Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.” denildi.

İç talebin bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verdiği, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü vurgulanan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

“Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

‘SADELEŞME YÖNÜNDE TEMKİNLİ KARAR’

Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılının ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır.

Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.”

***********

TCMB Şaşırtmadı.. Karar beklentilere Uygun oldu..

Piyasaların nefesini tutarak merakla beklediği açıklama geldi. Son 5 aydır faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren Merkez Bankası (TCMB), yılın 8’inci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını da pas geçmedi. Merkez, faiz koridorunun üst bandını 25  baz puan indirerek yüzde 8.50’ye çekti.

Böylece Merkez Bankası geçen ayın ardından bir kez daha tarih yazdı ve faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekmiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bir hafta  vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, BankalararasıPara Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanmafaiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25’ten yüzde 10’a indirdi.

UZMANLARIN BEKLENTİSİNE PARALEL

Uzmanlar da faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim bekliyordu.

6 AYDA TOPLAM 225 BAZ PUAN İNDİRİM!

Merkez Bankası, Erdem Başçı Başkanlığı’ndaki son toplantısında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, temmuz ayı toplantısında ise 25 baz puan da faizkoridorunun üst bandında indirime gitmişti. Son indirimle birlikte marttan bu yana yapılan toplam indirim 225 baz puana ulaştı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini
değerlendirmektedir.

DARBE GİRİŞİMİNİN OLUMSUZ ETKİSİ BÜYÜK ÖLÇÜDE GERİ ALINDI

Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küreselrisk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.

Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörülmektedir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

‘PARA POLİTİKASINDA SIKI DURUŞ SÜRECEK’

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyonbeklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

0