G20 zirvesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin’e giden heyet, enerji ağırlıklı 3 anlaşma yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping nezaretinde iki ülke arasında enerji, nükleer güvenlik ve bitki sağlığı alanlarında 3 ayrı anlaşma birden imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmak için Çin’in Hangzhou kentine gitti. Ziyaret kapsamında Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’in nezaretinde iki ülke arasında enerji, nükleer güvenlik ve bitki sağlığı gereklilikleri alanlarında 3 ayrı anlaşma imzalandı.
Cinping ile baş başa 40 dakikalık bir görüşme yapan Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak eşlik etti. Erdoğan, “Çin G20 dönem başkanlığının, önem atfettiğimiz kadın, kapsayıcılık, ticaret ve yatırım ile inovasyon konularına vurgu yapmasından memnuniyet duyuyoruz” derken, iki ülke arasında gelişmekte olan ilişkilerin artarak devamını temenni ettiklerini kaydetti.
Cinping de, iki ülke ilişkilerinin geleceğinden umutlu olduğunu söylerken, iki lider ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, başbakan yardımcıları düzeyinde kurulan Hükümetlerarası İşbirliği Konseyi’nin çalışmalarına hız verilmesi konusunda mutabık kaldı.
İkili ticaret, ulaştırma, enerji ve turizm alanlarında ilişkilerin daha da geliştirilmesini kararlaştıran Erdoğan ve Cinping, G20 gündeminin hayata geçirilmesi için beraber çalışma konusunda da görüş birliği içinde bulunduklarını vurguladı.
1 – KÖMÜR İŞBİRLİĞİ
Enerji Bakanlığı ile Çin Enerji İdaresi arasında Yenilenebilir Enerji ve Kömür Alanında İşbirliği Anlaşması’nı, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Nur Bekri imzaladı
2- NÜKLEER
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı ile Çin Nükleer Güvenlik İdaresi arasında, Nükleer Güvenlik Alanında İşbirliği Düzenlemesi’ne Berat Albayrak ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi imza attı.
3- BİTKİ SAĞLIĞI
Türkiye’den Çin’e ihraç edilen antepfıstığı için bitki sağlığı gereklilikleri protokolüne Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Çin Kalite, Kontrol, Denetim ve Karantina İdaresi Bakanı Zhi Shuping imza attı.
“60 YILDIR DÜNYAYA ‘HELAL’ OLAN NÜKLEERE BİZDE ‘HARAM’ DİYORLAR”
“60 yıldır dünyaya helal olan teknolojiye bizde haram diyorlarsa bu işte bir numara var” diyen Enerji Bakanı Albayrak, 3’üncü santralın yerini yakında açıklayacaklarını söyledi.
Enerji Bakanı ve aynı zamanda Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı olan Berat Albayrak, Çin’le nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve kömüre dayalı santrallar konusunda işbirliği imzaları attı. Bu imzalarla Çin, Türkiye’deki 3’üncü nükleer santral projesini üstlenmeye bir adım daha yaklaşmış oldu. Bilindiği üzere, 3’üncü nükleere Çin-ABD’li bir konsorsiyum talip.
FARKLI LOBİLER VAR
Anlaşmalarla ilgili bilgi veren Albayrak, Türkiye’de nükleer enerji karşıtı bir lobinin olduğuna işaret ederken, Türkiye’nin 1956’dan beri nükleer enerji rüyası olduğuna dikkat çekti.
Albayrak, “Ama bizim döneme kadar ekonomide, siyasette, bürokraside bir yerlere takıldı, hayata geçemedi. Büyük bir direnç var. 60 yıldır tüm dünyaya ‘helal’ olan bir teknoloji Türkiye’ye ‘haram’ deniliyorsa, orada bir numara var demektir. Farklı lobiler ne söylerse söylesin, Türkiye’nin nükleere sahip olması şart” ifadesini kullandı. 3’üncü nükleer santralın yerinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı bilgisini veren Albayrak, “Burada duygusal davranmıyoruz. Fay hattına, askeri bölgelere, su ve hava yollarına yakınlık gibi kriterlere bakılıyor. Seçenekler masaya konulacak, üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek” dedi.
Albayrak, hedefin 2023- 2030 yılları arasında 120-150 bin megavatlık kurulu güç olduğunu, bunun 10-15 bin megavatının nükleerden gelmesini planladıklarını belirtti. Nükleer enerjide zaman kaybetmek istemediklerini anlatan Albayrak, “Japonya ile ikinci nükleer santralı hızlandırmak için bir anlayış belgesi imzalayacağız. Ayrıca, Akkuyu’da da ciddi yavaşlama söz konusuydu. Orada da işlerin hızlanması için Rosatom ekibi Türkiye’ye gelecek” diye konuştu.
“KASIM AYINDA TÜRKİYE’DE TOPLANACAĞIZ”
Albayrak, 7 yıldır Türkiye-Çin Karma Ekonomik Komisyon toplantısının yapılmadığını hatırlatırken, “7 yıl aradan sonra önümüzdeki kasım ayında Türkiye’de toplanacağız” dedi.
YOZGAT’TA URANYUM SAHASI
Albayrak, nükleerde uranyum altyapısını oluşturmanın önemine dikkat çekip “Sarı pasta dediğimiz uranyumda Yozgat Sorgun’da 20-30 yıllık, 5-6 bin ton rezervli saha var. Yabancı firma işletiyor. Türkiye nükleer teknolojiye geçerse doğal kaynakları itibarıyla altyapısı hazır. İthal edebilir, zenginleştirme altyapısı kurabilir veya 3’üncü ülkelerde rafine altyapısı ile birlikte ortak yatırım yapılabilir” dedi.
EDİRNE’DEN KARS’A HIZLI TRENDE ÇİN AKTİF OLMAK İSTİYOR
Albayrak, Çin’in Türkiye’de ulaştırmayla ilgili projelere de ilgi duyduğunu vurgulayarak, Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminden beri gündemde olan Edirne- Kars hızlı tren projesinin de ilgi duyulan projelerden biri olduğunu dile getirdi. Bu projenin toplamda 30-40 milyar dolarlık bir proje anlamına geldiğini belirten Bakan Albayrak, Çin’in bu projenin finansmanında aktif rol almak istediğini söyledi. Albayrak, hızlı tren projesinin modern İpek Yolu’nun önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, bu nedenle Çin için de stratejik öneme sahip olduğunu anlattı.
PEKİN’DEN LONDRA’YA
Albayrak, Pekin’in Londra’ya bağlayacak bu projenin kısa zamanda hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, yenilenebilir enerjide de adımlar attıklarını kaydeden Albayrak, yıl sonuna kadar güneş ve rüzgârda iki ihale açmayı düşündüklerini dile getirdi. “Hedefimiz yerli Ar- Ge’nin önünü açmak” diyen Albayrak, gerçekleştirilecek ihalelerde yatırımcıları Türkiye’de yerli üretimi ve Ar-Ge yatırımı yapmayı teşvik edecek bir model geliştireceklerini sözlerine ekledi.
0